„Zamieniamy marnowanie na pomaganie” to hasło tegorocznej kampanii prowadzonej przez Caritas Polska i partnerów zaangażowanych we wspólne programy pomocowe z zakresu niemarnowania żywności. Z jednej strony zachęca ono do rozważnego gospodarowania żywnością w swoim własnym gospodarstwie domowym lub prowadzonej działalności, a z drugiej jest zaproszeniem do włączenia się w programy żywnościowe, m.in. takie jak Spiżarnia Caritas.
Spiżarnia Caritas – wykorzystujemy niesprzedaną i niewykorzystaną żywność
Jedną z odpowiedzi na zjawisko marnowania żywności jest program Spiżarnia Caritas, w którym Caritas Archidiecezji Częstochowskiej uczestniczy od października 2017 roku. Program polega na codziennych odbiorach pełnowartościowej żywności z krótkim terminem przydatności do spożycia, wycofywanej ze sprzedaży, ze sklepów, hurtowni i magazynów wielu sieci spożywczych. Wymaga to zaplanowania działań, stałego zaangażowania pracowników w godzinach wieczornych, odpowiednich samochodów, chłodni, mroźni i magazynów do przechowywania oraz prowadzenia specjalnych miejsc wydawania żywności.
Żywność odbierają pracownicy lub wolontariusze diecezjalnych Caritas. Zwykle na odbiór i przekazanie żywności mają tylko dobę. W tym czasie muszą ją posortować, zapakować w paczki i rozdać potrzebującym albo przekazać do jadłodajni, punktów wydawania żywności czy ośrodków pomocy, gdzie zostaną z nich ugotowane posiłki.
Partnerami Spiżarni Caritas w naszej diecezji są sieci sklepów Jeronimo Martins (Biedronka), ALDI, Eurocash, Lidl, Społem, MarketM Czesław Wróż, „MOT-POL”, PPHU ORION-BIS Katarzyna Królik, PPHU ORION Adam Królik, PHU Joanna Krzysztof Stasiewicz, Firma Handlowa BS MARKET, Marczak, Firma BEATA.
Caritas Archidiecezji Częstochowskiej w roku 2022 odebrała 108 ton żywności, którą przetworzyła w posiłki lub przekazała w paczkach grupie ok. 1500 beneficjentów pomocy charytatywnej.
Jak podają dane Caritas Polska w skali kraju, dzięki realizacji programu od 2017 r., przekazano potrzebującym ponad 28 tys. ton żywności. Wartość tych uratowanych produktów to ok. 340 mln zł.
Kluczowe programy pomocy żywnościowej POPŻ
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (POPŻ) realizowany od 2014 r. to największy program pomocy żywnościowej. W ramach POPŻ, od grudnia 2014 r. do końca września 2023 r., wolontariusze i pracownicy Caritas z 26 diecezji wydali osobom potrzebującym ponad 7 mln paczek i ponad 2,8 mln posiłków. Do ubogich zakwalifikowanych do odbioru żywności trafiło ponad 37 tys. ton artykułów spożywczych o wartości blisko 370 mln zł.
Obecnie ogłoszona została nowa perspektywa budżetowa (finansowana z Funduszy Europejskich), dzięki której Caritas będzie mogła kontynuować pomoc żywnościową. Weźmie w niej udział 28 diecezji, które nakarmią 262 600 osób, w tym Caritas Archidiecezji Częstochowskiej z liczbą 5000 osób. Do magazynów Caritas w Polsce zostanie dostarczonych prawie 9 tys. ton żywności. Pomoc będzie można uzyskać w blisko 790 punktach wydawania żywności.
Ogólnopolskie Zbiórki Żywności „Tak! Pomagam”
Oprócz dużych, długofalowych programów żywnościowych Caritas prowadzi także cykliczne akcje. Należy do nich akcja „Tak! Pomagam”, odbywająca się 2 razy w roku – przed Bożym Narodzeniem i przed Wielkanocą – polegająca na zbiórce żywności wśród klientów dużych sklepów spożywczych. Najbliższa zbiórka żywności odbędzie się 8-9 grudnia. Produkty pomogą przygotować wigilie dla najuboższych osób. W 2022 r. Wigilie Caritas odbyły się w 85 miastach Polski i zgromadziły łącznie 20 tys. osób.