Ruszamy z kolejnym Podprogramem dystrybucji żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Instytucją Zarządzającą w ramach Programu jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, a Instytucją Pośredniczącą Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Celem Programu jest wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych.
Jak skorzystać ze wsparcia?
Kwalifikacja osób do otrzymania pomocy żywnościowej odbywa się poprzez:
• Ośrodki Pomocy Społecznej,
• Organizacje partnerskie (wyłącznie osoby bezdomne).
Aby skorzystać z pomocy żywnościowej, należy zgłosić się do właściwego dla miejsca zamieszkania Ośrodka Pomocy Społecznej i uzyskać skierowanie do objęcia pomocą. Warunkiem koniecznym jest spełnienie kryterium dochodowego, które w tym roku wynosi:
• 1542,20 zł w przypadku osoby samotnie prowadzącej gospodarstwo domowe,
• 1161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie.
Wypełnione i podpisane przez pracownika MOPS skierowanie należy dostarczyć do siedziby Caritas Archidiecezji Częstochowskiej przy ul. Staszica 14 od pn. do pt. w godz. 8:00-15:00 w celu odebrania harmonogramu i karty uprawniającej do odbioru paczek w okresie dystrybucji.
Działania towarzyszące
Każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te mogą być realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.
Caritas Archidiecezji Częstochowskiej będzie realizował wydawanie żywności oraz działania dodatkowe w następujących OPL:
1. Caritas Częstochowa – ul Ogrodowa 24/44, 42-200 Częstochowa
2. GOPS Wielgomłyny – ul. Rynek 1, 97-525 Wielgomłyny
3. GOPS Rząśnia – ul. Kościuszki 16, ul. Kościuszki 16, 98-332 Rząśnia
4. MOPS w Radomsku – ul. Reymonta 56, 97-500 Radomsko
Harmonogram odbioru żywności w OPL Caritas Częstochowa:
24, 25, 31 Marzec 2021
07, 14, 28 Kwiecień 2021
05, 12, 26 Maj 2021
02, 09, 30 Czerwiec 2021
07, 14, 28 Lipiec 2021
04, 18, 25 Sierpień 2021
w godzinach 9.00 – 14.00
Caritas Archidiecezji Częstochowskiej w październiku 2021 roku zakończyła realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:
1. groszek z marchewką,
2. koncentrat pomidorowy,
3. buraczki wiórki,
4. powidła śliwkowe,
5. mus jabłkowy,
6. fasolka po bretońsku,
7. makaron jajeczny świderki,
8. płatki owsiane,
9. ryż biały,
10. kasza jęczmienną,
11. herbatniki maślane,
12. kawa zbożowa rozpuszczalna,
13. mleko UHT,
14. ser podpuszczkowy dojrzewający,
15. szynka drobiową,
16. szynka wieprzową mieloną,
17. pasztet wieprzowy,
18. filet z makreli w oleju,
19. cukier biały,
20. miód nektarowy wielokwiatowy,
21. olej rzepakowy.
W ramach realizacji Podprogramu 2020:
• zaangażowanych było 4 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
• żywność odebrało 3254 osób potrzebujących;
• wydano osobom potrzebującym 193 tony żywności;
• przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 14 warsztatów dla 388 uczestników/czek.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego i zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty o tematyce Profilaktyki w czasie zagrożenia epidemicznego.