FEAD – Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa POPŻ 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Ruszamy z kolejnym Podprogramem dystrybucji żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Instytucją Zarządzającą w ramach Programu jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, a Instytucją Pośredniczącą Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Celem Programu jest wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych.
Jak skorzystać ze wsparcia?
Kwalifikacja osób do otrzymania pomocy żywnościowej odbywa się poprzez:
• Ośrodki Pomocy Społecznej,
• Organizacje partnerskie (wyłącznie osoby bezdomne).
Aby skorzystać z pomocy żywnościowej, należy zgłosić się do właściwego dla miejsca zamieszkania Ośrodka Pomocy Społecznej i uzyskać skierowanie do objęcia pomocą. Warunkiem koniecznym jest spełnienie kryterium dochodowego, które w tym roku wynosi:
• 1402,00 zł w przypadku osoby samotnie prowadzącej gospodarstwo domowe,
• 1056,00 zł w przypadku osoby w rodzinie.
Wypełnione i podpisane przez pracownika MOPS skierowanie należy dostarczyć do siedziby Caritas Archidiecezji Częstochowskiej przy ul. Staszica 14 od pn. do pt. w godz. 8:00-15:00 w celu odebrania harmonogramu i karty uprawniającej do odbioru paczek w okresie dystrybucji.
W tym roku rozpoczęliśmy współpracę z gminą Wielgomłyny, jako naszym OPL. Mieszkańcy gminy również będą mogli skorzystać z pomocy żywnościowej.
Działania towarzyszące
Każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te mogą być realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.
Harmonogram działań towarzyszących:
1)
12 lutego – warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia
2)
19 lutego – warsztaty kulinarne
Warsztaty prowadzone będą w Jadłodajni Caritas przy ul. Staszica 5 od godz.: 10.00-12.00.
Wszystkich objętych Programem serdecznie zapraszamy!
Odbiór żywności
Dystrybucja produktów żywnościowych trwać będzie od lutego do lipca 2020 r.
Paczki wydawane będą w punkcie OPR przy ul. Staszica 5 w pierwszą i ostatnią środę miesiąca w godz.: 9:00-14:00 (z przerwą od 11:45 do 12:00). Z uwagi na przypadające święta prosimy o zapoznanie się z poniższym harmonogramem:
Harmonogram na rok 2020:
12 lub 19 lutego
4 lub 25 marca
1 lub 29 kwietnia
6 lub 27 maja
3 lub 17 czerwca
1 lub 29 lipca
5 sierpnia
2 września
16 września
Również w czasie obecnej pandemii zapraszamy do udziału w warsztatach, które odbędą się 27.05.2020 r. na świeżym powietrzu. Tematem będzie „profilaktyka w czasie zagrożenia epidemicznego”, w godzinach od 8.00 do 14.00 dla osób odbierających żywność w ramach programu POPŻ Podprogram 2019.
Dnia 16.09.2020 r. w godzinach 10.00-12.00 odbędzie się program edukacyjny zapoznający z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności, dla osób odbierających tego dnia żywność przysługującą im w ramach programu.
Wytyczne do Programu:
https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-popz/wytyczne/podprogram-2018—materialy-aktualne—kwiecien-2018-r/
Caritas Archidiecezji Częstochowskiej we wrześniu 2020 roku zakończyła realizację Podprogramu 2019 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe, między innymi:
1) groszek z marchewką,
2) fasolę białą,
3) koncentrat pomidorowy,
4) buraczki wiórki,
5) powidła śliwkowe,
6) makaron jajeczny,
7) makaron kukurydziany bezglutenowy,
8) ryż biały,
9) kaszę gryczaną,
10) herbatniki maślane,
11) mleko UHT,
12) ser podpuszczkowy dojrzewający,
13) szynkę drobiową,
14) pasztet wieprzowy,
15) kabanosy wieprzowe,
16) filet z makreli w oleju,
17) cukier biały,
18) olej rzepakowy,
19) gołąbki w sosie pomidorowym.
W ramach realizacji Podprogramu 2019:
• zaangażowane były 2 Organizacje Partnerskie Lokalne ( w tym Caritas A.C. był bezpośrednim punktem wydawania żywności);
• żywność odebrało 1497 osób potrzebujących;
• wydano osobom potrzebującym 70,726 ton żywności;
• wydano osobom potrzebującym 7783 paczki żywnościowe;
• przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 6 warsztatów dla 169 uczestników/czek.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego i zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty na temat profilaktyki w czasie zagrożenia epidemicznego.