Seniorzy po raz kolejny spotkali się na trzydniowym zjeździe integracyjno-treningowym. Tym razem tematem przewodnim była ekologia w praktyce życia senioralnego.
Seniorzy uczestniczyli w prelekcjach, które poruszały kwestie włączania w działania wolontariackie aspektów racjonalnej gospodarki żywnością oraz prostych zasad wpływających korzystnie na stan otaczającego nas środowiska. edukowali się w tematach związanych z ekologią i zdrowym żywieniem. Seniorzy, jak case study, odwiedzili ekologiczną zagrodę produkującą kozie sery oraz uczestniczyli w warsztacie przygotowywania zdrowych posiłków i mądrego planowania zakupów i pełnego ich wykorzystania w kuchni, prowadzonego przez specjalistę dietetyka. Zjazd upłynął więc po znakiem edukacji, okraszonej degustacją zdrowych produktów i potraw. Pełnym wigoru Seniorom, nie zabrakło sił na wspólną biesiadę w towarzystwie zespołu muzycznego.
Projekt dofinansowany ze środków programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” przez Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.